Monday, March 14, 2011

Lonely...

Lonely...

Today is the first day of school holiday.. and today is my first day without Amani and mama dia.. cause bile je cuti sekolah mesti mama and amani akan bercuti tak kira samada di Kluang or di Taiping.. so abah dia terpaksa la keseorangan.. bila sekolah cuti kena keje.. bila kilang cuti sekolah plak tak cuti.. huhuhu..

Iklan..



bila dah duduk sorang2 nie.. makan pun tak menentu la.. smlm smpi je ke rumah, dah rasa malas nk kuar makan.. jd, megi la peneman yg setia.. ari ni plak.. nasib baik la ada sikit rajin.. kuar la gi restaurant Gogon kat area depan umah.. itu pun tapau je.. sbb kalau sorang mmg takkan makan je kat kedai.. buat org usha je.. hehehe.. esok tak tau lg nk makan kat mana..

Miss you sayang...

itu bab makan... kalau nk tido plak.. sah2 dah tak tido kat atas.. tarik turun tilam, depan tv gak port best.. hehehe.. kadang2 tv je yg On.. org yg tgk dah lama Off.. hehehe..

Tido ngan amani..

bosan je bila Amani and mama tak der.. sunyi je umah.. huhuhu.. miss you guys..

Monday, March 7, 2011

Mileage Run..


Dah lama tak update blog.. hari ni teringin la plak nk update.. (sebenarnya sbb my wife dah buat blog sendiri.. so mana leh kalah.. jd sy pun update la..hehehe)

So today.. just nk promosi on my company new line of product.. hopefully by lunching this new model can increased our yearly bonus.. hehehe.. anyway.. kalau ikutkan perkara dan gambar2 yg akan di tonjolkan ini adalah rahsia.. but this is one of a kind to promote new buyer to buy our product..

Bukit Melawati

Before Raya Cina, i involved in this activity called Mileage Run.. this activity is to test new vehicle on the road in normal usage (kira blasah keta smpi rosak).. so, my first route is from Rawang to Teluk intan and came back to Rawang (using country side road - Jalan kampung).. but i cannot blasah this car due to road condition (xde jalan straight).. for the first test, we only used 2 cars.. 1 is direct from Japan.. and another one is our product...

Model tak berbayar


Plate negeri mana ni??

On the way to Teluk Intan, we found 1 'kedai potong'.. but bukan kedai potong biasa.. kedai ni jual basikal second hand.. harga pun boleh tahan.. ada yg smpi beribu.. kalau sape2 yg berkenan boleh la ikut jalan lama gi teluk intan.. kedai betul2 kat sebelah jalan and sebelah sungai perak..

Menara condong Teluk Intan


Bandar Teluk Intan


Old Skool


On the way balik to rawang, kita org singgah plak kat kedai makan x-P*r**ua staff.. lokasi kat tanjung malim.. pekena ayam penyet plak.. nk lg sedap.. dah makan byk.. tak payah bayar plak.. hehehe.. TQ la wahai En. Yasser.. murah la rezeki ko.. mmg sedap.. kalau ada yg berminat boleh la kunjungi kedai beliau.. lokasi betul2 depan pintu masuk UPSI.. lepas tu.. kami pun berangkat balik ke rawang (lokasi kilang terpaksa di rahsiakan)..

Basikal tua


On the 2nd and 3rd March.. kami bergerak plak ke Alor Setar.. melalui jalan lama dari rawang.. lalu ikut Kuala Selangor.. Lumut.. Beruas.. Taiping (tak sempat singgah umah, tp sempat pekena cendol Ansari).. then trus ke Alor Setar.. but this time.. kitaorg ada 3 bijik keta.. 1 unit 1.3cc.. 1 unit 1.5cc.. and 1 unit jepang punya..

Aloq Setaq.. Jom pi kedah..


Tak leh nk laju..


Escort kami


Kami overnight kat Alor Setar.. Punya ramai peminat.. smpi polis kat alor setar tahan kami smpi 3 kali (polis yg sama).. tak tau apa sebab dia tahan.. so disebabkan itu.. kami pun decide utk lepak je kat hotel smpi esok..





The following day, kami pun meneruskan perjalanan kami ke Big Field (Padang Besar) and Black Wood Hill (bukit kayu hitam) sebelum kami pulang ke Rawang..







Sesampai je kat padang besar.. semua org hilang.. hilang gi shopping.. dari kul 11 am.. kul 115 pm br nmpk muka.. bukan nmpk muka je.. siap ada excess baggage.. huhuhu..



Then sebelum kami balik.. singgah jap utk makan kat bukit kayu hitam.. kat sini ketua rombongan dah bg warning supaya jgn singgah mana2 kedai untuk shopping.. hehehe.. kalau tak, tak tau kul baper nk smpi Rawang..

Disebabkan delay kat Padang Besar td.. kami pun terpaksa merenjan keta br ni smpi 180km/h.. dah mcm racing kat trek plak.. dari bukit merah smpi rawang speed kitaorg tak turun 150km/h.. hahaha.. mmg test betul.. pantang ada org duduk line kanan mmg kena bg lampu..

Akhirnya.. kami smpi ke Rawang lebih kurang pukul 750pm (di Bukit Merah pukul 545 pm).. dengan selamatnya..

Tuesday, June 8, 2010

Aisya Amani... The begining...

Selasa (1 June 2010)

Kamalia gi klinik for routine check up at Klinik Ibu dan Anak, Bukit sentosa.
Masa check up, doktor (Quite young and inexperience) ckap yg air ketuban dah kurang and takut baby lemas so dia suggest pegi ke Hospital Selayang for details check by Pakar at Hospital Selayang.

Rabu (2 June 2010)

Sy pun amik EL coz nk bawak Kamalia gi hospital utk check-up. Barang2 pun kami dah bawak, incase Kamalia kena 'tahan' di sana nnt. Dalam pukul 830 pagi kami dah smpi di hospital, sesampai je kat Block 3, tingkat 5 (dewan bersalin) ada 2 couple sedang bertarung dengan kesakitan. nasib baik Kamalia dah masuk ke dalam utk di check kalau dia tgk.. mesti dia dah tak keruan nnt.. huhuhu.. dalam kul 900 pagi, sy pun kol Mama sbb nk bagitau yg kami dah smpi ke hospital. Time tu juga la Mama ckp yg abah kena masuk wad sbb jantung laju.. tuhan je tau perasaan sy masa tu, Kamalia 'suspect' air ketuban kurang and abah plak kena masuk wad.. Tapi alhamdulillah Allah Maha Adil, lepas je Kamalia kuar dia ckp yg air ketuban dia normal. Maybe smlm tu, Kamalia kurang minum itu kata doktor.. dalam kul 1200 tghri sy kol Mama lg tya pasal abah, Mama ckp abah dah kena bawak gi hospital dengan Ambulance sbb tak nk bagi abah jalan.. kul 100 ptg, abah dah masuk wad.. lepas kol abah br tenang hati sy dpt dgr suara abah yg berkata 'abah tak per.. doktor suruh rehat je..'

Khamis (3 June 2010)

Pagi tu sy dan kamalia pegi keje macam biasa. Tapi dlm kul 1000pagi, sy amik cuti CL sbb ingat nk balik taiping lepas kamalia balik keje.. sampai je kat umah, sy kol mama tya pasal abah. mama ckp yg abah dah boleh kuar wad hari ni, makin lega rasanya bile dgr mcm tu. Ptg tu lepas kamalia balik dr sek dia ckp dah rasa mcm tak kena, sy pun amik keputusan utk bergerak balik ke Kluang ptg tu juga.. Dalam perjalanan, kamalia mengalami contraction kecik.. dlm kepala sy, tak henti2 fikir, kalau tak sempat ni hospital mana yg sy nk gi Seremban? Melaka? Tangkak? Muar? huhuhu... Alhamdulillah, kami sampai gak ke Kluang mlm tu.. Mlm tu jugak kamalia mengalami contraction yg sama mcm dlm keta td.. Mak ckp esok pagi2 bawak la kamalia gi hospital utk check.. mana tau dah tiba masa nye..



Jumaat (4 June 2010) The day...

Pagi2 lepas sarapan sy, mak ngan kamalia bertolak ke hospital. mmg penuh berhati2 sy bawak keta.. tak pernah sy bawak keta 70km/j kalau jalan clear.. huhuhu.. tapi tu citer lain laa.. smpi ke hospital dalam pukul 1000pagi.. disitu bermula la pelbagai check up utk kamalia.. masa pun bergerak dari pukul 1000 pagi ke 1200tghr... dari kul 1200tghr ke 200ptg.. pukul 2 lebih doktor pun buat rawatan susulan.. keluar je kamalia dari bilik rawatan, dia ckp yg kena duduk wad mlm ni.. sbb dia demam (39 degree celcius) dan doktor takut baby kena jangkitan kuman.. sy pun ambik barang2 yg mmg dah tersedia dalam keta.. dlm kul 230ptg, kamalia dimasukkan ke wad bersalin.. sy dpt masuk ke wad pun dlm kul 430ptg sbb itu je time pelawat boleh masuk.. sy teman kamalia smpi kul 700mlm.. sy ckp kat kamalia yg sy ada kt luar smpi kul 900mlm kalau apa2 terjadi walaupun waktu melawat hanya smpi kul 700mlm shj.. kat luar sy duduk kat ruang menunggu.. dah bosan kat ruang menunggu beralih plak ke dalam keta.. ingat nk try tido jap.. tak boleh plak, sbb ada sorang pakcik cina tua yg ber'taichi' sblh keta sy dan menyebabkan sy berasa segan utk tido.. agak kelakar melihat pakcik tua tu bersenam.. waktu dah menunjukan jam 830mlm.. perut sy berbunyi2 sbb hanya makan mee goreng mamak je kat hospital dari tghari tu.. sy pun mengambil keputusan utk bergerak utk mencari makanan dan terus pulang ke umah mak.. dlm perjalanan pulang, sy singgah di kawasan kedai makan yg orang tempatan menanggil 'Batu 4'.. di batu 4 ni ada gerai yg sy suka makan iaitu gerai nasi beriyani.. dia punya specialities for sure beriyani and most of all sup kambing kaw!!! sy mmg dah teringin sejak balik ke kluang ari khamis lg dan mlm ni sy nk memuaskan nafsu makan sy.. hehehe.. Dah selesai menapau beriyani kambing ngan sup.. sy pun bergerak pulang.. sesampai je di rumah, sy terus mandi, solat dan bersedia utk makan.. perghh!! nikmat sungguh beriyani kambing ngan sup ni.. ada la dalam 3-4 suap nasi, tetiba telefon berbunyi.. hati sy dah berasa tak selesa.. "Assalamualaikum.. En. Adham ke? Sy dari Hospital Kluang.. berkenanaan dengan isteri encik la.. dia kena operate mlm ni jugak.." suara tu berkata.. sy trus menjawab "OK. sy dtg sekarang..." letak je telefon sy trus bersiap nk gi hospital.. terus lupa pasal beriyani kambing, sup, lapar... perjalanan dari umah ke hospital yg selalu mengambil masa 30min, mlm tu sy buat 15min.. tak tau la mcm mana.. sampai je hospital, nurse panggil masuk ke wad bersalin. sy terus mancari doktor, dia ckp "You punya wife kena operate mlm ni.. OT semua dah standby.. i takut you punya anak kena jangkitan kuman sbb you punya wife demam teruk.." dengan redha sy pun ckp "Do what the best for both mother and child la doktor..." doktor tu ckp "don't worry.. semua OK.." lepas je tu, nurse pun tolak kamalia ke OT. Sy pun ikut sekali kat blakang.. Waktu menunjukan jam 11.30mlm, kamalia pun masuk ke dlm OT. sy tunggu betul2 depan pintu masuk OT, mencangkung di sebelah longkang (sbb tak der kerusi tunggu).. dlm masa menunggu tu sempat gak sy update FB, sbb dah taktau nk buat per dah.. tak putus hati berzikir dan bertahmid as per advise by cousin... dlm kul 1150pm pintu OT terbuka.. lihat seorang misi bersama seorang baby.. Alhamdulillah, anak sy selamat.. sy terus meminta kebenaran dr nurse tu utk sy mengazankan dia... di luar OT gak sy azan kan baby.. lepas je azan, baby dimasukan ke wad baby utk di monitor.. takut ada jangkitan kuman.. dlm kul 1230am, br kamalia kuar dr OT.. dengan keadaan separa bius, sy mencium dahi kamalia.. bersyukur kehadrat Mu Ya Allah... ke dua-dua org kesayangan ku telah selamat..




Hari Isnin tu.. Kamalia dan baby dibenarkan kuar dr hospital... thanks mama, abah n kakak not to forget my nieces (afiqah n ayra) sbb sanggup dtg ke Kluang utk memberi moral support for me...
Thanks alot!!!!! Love you all...


Tanggal 4 June 2010 bersamaan hari Jumaat jam 1130mlm.. lahirkan seorang insan yg bernama Aisya Amani bt Adham Hafiz.. insan yg seberat 3.3kg telah menambahkan ahli keluarga Hj Hasan dan Hjh Siti Meryam tak lupe juga merupakan cucu perempuan pertama bg ahli keluarga En. Suandi dan Pn. Suratme...



Saturday, May 29, 2010

Jalan-Jalan Cari Makan..

Nk makan apa tgh hari nie?? malam nie nk makan apa?? yang, nk masak apa?? nk order apa nie??... makanan kadang2 menjadi persoalan yg serius.. boleh dikatakan tiap ari soalan2 mcm nie kuar dari mulut kita.. maybe nmpk mcm benda kecik je..

"Hmmm.. sedap nye!!"

tapi secara tidak langsung memberi kesan kepada kita.. kesan dari segi kewangan, segi kekenyang, segi kepuasan dan segi pembaziran.. kalau kita nk makan sedap2 ngan tempat yg hebat2.. dah tentu byk duit kena kuar.. tu belum tentu sedap lgi..


dah pernah kena, harga mahal tak ingat tapi tak sedap gaks.. baik di 'menkedarah' kat kedai mamak lg puas ngan menu sampai 5-6 muka surat dari western sampi ke eastern.. semua mamak leh masak.. strategi perniagaan mamak yg sukar di ikut oleh orang lain..
tapi kalau kita gi travel mencari tempat makan, tril dia agak lain sket.. pernah sy ngan wife travel dekat 2jam sbb nk mencari tempat makan yg dikatakan best, walaupun perut sebenarnya dah mmg lapar tahap gaban.. tapi sebab nk makan sedap, tahan je la.. itu la tarikan makanan dalam kehidupan kita.. sanggup tahan utk memuaskan nafsu kita.. tapi jangan plak smpi memudaratkan diri.. anyway, until now me and my wife cannot decide what are we gonna eat right now!!! hmm...

Waris..

Waris.. macam-macam jenis perkara yg boleh diwarisi di dunia nie.. ada yg baik.. ada yg tak baik.. tapi utk kami.. kami akan di kurniakan waris bagi keluarga kami... tapi tak sure, lelaki ataupun perempuan.. tak kisah la.. janji sihat tubuh badan dan akal fikiran.. apa pun yg dikurnia kan oleh Allah SWT, kami tetap bersyukur. itu la doakan kami tiap hari... tak sabar sungguh rasa nya nk tunggu saat dan waktu yg bersejarah tu. kalau di ikutkan pengiraan Doktor, 'arrival' utk first baby kami adalah pada 06/06/10.. biar pun ada perasaan tak sabar tu ada.. namun perasaan takut pun ada gak.. termasuk la Kamalia.. Hanya pada Allah kami berserah...